Waarom een dashcam?

Een dashcam (dashboard camera), is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland, hoofdzakelijk door de vele voordelen. Eenvoudig gezegd is het een kleine camera die gemonteerd is achter de voorruit van uw auto die ontworpen is om beeld, geluid en vaak ook andere data op te nemen tijdens het rijden (en vaak ook als de auto geparkeerd staat).

Het doel van de dashcam is nauwkeurig alle details vast te leggen die in en om de auto plaatsvinden en dus gebruikt kunnen worden voor vele doeleinden.

Deze camera's worden gebruikt over de hele wereld door gewone chauffeurs, taxi en buschauffeurs, politie, etc. 

Hieronder geven we een aantal redenen waarom u zich zou moeten afvragen waarom u een dashcam in uw auto zou moeten installeren:


1. In geval van een ongeval heeft u bewijs uit eerste hand

Dit is de hoofdreden waarom miljoenen mensen ter wereld hun geld investeren in een dashcam. In Rusland zie je het hoogste aantal dashcam gebruikers op het moment. (de reden daarvan is de lakse en corrupte politie, en waar de verzekeringen ook niet erg scheutig zijn met uitkeren) Heel eenvoudig, in geval van een ongeval heeft u onomstotelijk bewijs wie de schuldige is.

Als u betrokken bent met een ongeval  kunt u met het beeldmateriaal van uw dashcam in de hand uw onschuld aantonen. Politie en verzekeringsmaatschappijen zijn erg blij met dit soort beelden. Er is een grote misvatting in Nederland waarin beweert wordt dat opnames maken op de openbare weg niet toegestaan is, en dat de politie niets met dit soort beelden doet. Filmen aan de openbare weg is deel van de vrije nieuwsgaring, en die geldt voor burgers met een dashcam net zo hard als voor RTL Nieuws met een twintig man sterke cameraploeg. En ja, ook als er mensen in beeld gebracht worden en ook als die zeggen dat ze dat niet willen. Bij publicatie krijg je mogelijk el te maken met privacywetgeving. (in sommige landen is het echter niet toegestaan om opnames te maken met een dashcam, bijv. in Oostenrijk)

Dus de beelden van een dashcam zijn de meest overtuigenden efficient bewijs in het geval u uw onschuld wilt bewijzen en dat kun u veel geld, tijd en rechtszaken schelen.


2. U kunt efficient parkeer incidenten vastleggen

Uw mooie auto parkeren kan angstwekkend zijn. Heeft u het wel eens meegemaakt dat u bij uw auto terug kwam en er zat een deuk of kras in uw auto? En toevallig had de dader net even "vergeten" om een briefje onder uw ruitenwisser te plaatsen.... Een goed geplaatste dashcam (al onze camera's kunnen dit) hebben een mogelijkheid om opnames te maken terwijl uw auto geparkeerd staat. Uiteraard kunt u dan dit soort beelden terughalen en met al onze HD camera's is het geen probleem om nummerborden te lezen. Ook als u 's nachts ongenode gasten bij uw huis heeft, kan uw dashcam dit vastleggen.

Onderstaande Tesla eigenaar kwam bij zijn auto terug en vond deze schade. Bij het terugkijken vond hij dit filmpje. (het kenteken hebben wij aangepast)

        
3. Een dashcam kan vandalisme en vandalen opsporen en voorkomen

Tegenwoordig zijn er veel individuen die het nodig om auto's en andere zaken te bekrassen en vernielen. Lees dit voorbeeld:

slachtoffer-bekraste-tesla-in-breda

Een camera had deze activiteiten vastgelegd en de kans is groot dat de dader herkenbaar in beeld zou zijn. Dat geld niet alleen voor beschadigingen aan uw eigen auto, maar een dashcam neemt alles op wat er voor en achter de auto gebeurt.


4. Een dashcam is een goede oplossing om het gedrag van wegpiraten vast te leggen

Een andere reden om het overwegen van een dashcam aan te schaffen is dat u kunt helpen om idioten op de weg aan te geven of aan "de schandpaal te nagelen". En dit help weer om dat soort gedrag van de weg te verbannen. En dat verhoogt de veiligheid van vele weggebruikers.
5. Een dashcam is perfect in het geval u uw auto uitleent, uw personeelsleden er in rijden en voor bezorgde ouders of familieleden.

Bent u bang dat er niet netjes met uw auto omgegaan wordt als er iemand anders in rijdt? U kunt niet alleen achteraf de beelden bekijken, maar het werkt ook preventief. Als mensen weten dat de camera er hangt, passen ze vaak hun rijgedrag aan. Ook hebben moderne camera's vaak ingebouwd GPS, waardoor u de hele route die gereden is kunt zien, en zelfs ook de snelheid die gereden is.6. U kunt er fraude mee voorkomen

Verzekeringsfraude is een toenemend probleem met verkeer en voertuigen. Dat kost de verzekeringsmaatschappijen veel geld en uiteindelijk betaald u als verzekeringsnemer de rekening. Sommige mensen veroorzaken of opzettelijk ongevallen of doen alsof. Dit wordt dan gedaan om van u, of uw verzekeringsmaatschappij, geld afhandig te maken. Het is dan vaak uw woord tegen de tegenpartij en deze hebben dan ook vaak nog "getuigen". Laat dit soort oplichters dus niet hun gang gaan, en investeer in een dashcam die u aan de veilige kant laat staan.


7. U kunt de mooie beelden van een road trip vastleggen

Deze reden is met name interessant als u een leuke trip maakt met de familie of op onverwachte tripjes. U kunt deze reis in een onvergetelijke resi maken die u weer terug kunt kijken.  Hoe vaak komt het niet voor dat u tijdens zo'n reis iets tegenkomt waarvan u dacht "Had ik daar maar een plaatje van gemaakt". Met een dashcam heeft u dit altijd dit soort plaatjes om terug te kijken.8. Moderne dashcams hebben vele features 

U zult verbaasd zijn hoe de moderne dashcams over de afgelopen jaren geëvolueerd zijn en wat ze allemaal kunnen. Vaak geeft een camera u middels een stem aan als er iets aan de hand is met de camera of geheugenkaart. Zoals hierboven al gemeld hebben veel camera's GPS waardoor uw hele route en snelheid opgeslagen wordt en u kunt dat op uw computer makkelijk terugkijken. Ook hebben veel cameramerken een eigen app voor uw smartphone, waarmee u beelden kunt terugkijken etc. Soms hebben camera's LCD schermpjes. Er zijn zelfs camera's die een botsing-waarschuwing geven als u te snel op uw voorganger nadert, of als u een streep op de weg overschrijdt.
9. U bent er verbaasd van wat een dash cam allemaal kan opnemen

Iedereen kent de beelden van de beelden van incidenten en allerlei fenomenen die met dashcams vastgelegd zijn.  Uw dashcam is er altijd klaar voor. In 2013 kwam er in Cheliyabinsk in Rusland een meteoriet naar beneden. De beelden daarvan zijn allemaal vastgelegd door dashcams en miljoenen keren op Youtube bekeken. Een dashcam neemt namelijk zaken op die u het minst verwacht.Conclusie

Een dashcam is een prima investering. Hij brengt u extra veiligheid en kan u in veel gevallen veel ellende of geld besparen. Een goede camera slaat deze beelden voor lange tijd en met hoge kwaliteit op. En als uw camera goed door ons professioneel ingebouwd is, bent u verzekerd van het optimale beeld, nauwelijks zichtbare kabels en betrouwbaar aangesloten.